De InfectiePreventie App (IPA)

Wil je binnen jouw zorginstelling audits uitvoeren en deze gegevens eenvoudig verzamelen? Download de gratis InfectiePreventie App (IPA) en ga aan de slag met infectiepreventie audits voor verschillende zorgsectoren. We vertellen je er graag meer over.

Waarom deze app?

Met de IPA kun je eenvoudig en eenduidig auditgegevens verzamelen. Zo verschijnt er met één druk op de knop een rapportage van de audit die je hebt uitgevoerd. Ook kun je de resultaten van verschillende audits met elkaar vergelijken.

Het uitvoeren van audits is een manier om in kaart te brengen hoe het ervoor staat met de infectiepreventie in een zorginstelling. Het doel van een audit is altijd het verbeteren van infectiepreventie en zo patiënten en medewerkers beschermen.

Welke infectiepreventie audits vind je in de IPA?

In de IPA vind je audits die onderdelen van infectiepreventie zo objectief mogelijk in beeld brengen. Ook kun je deze audits herhalen. Zo kun je de resultaten makkelijk met elkaar vergelijken. Dat is handig als je in kaart wilt brengen of de infectiepreventie op een afdeling is verbeterd. Het is ook mogelijk om verschillende afdelingen en zelfs organisaties met elkaar te vergelijken, zodat je van elkaar kunt leren.

De audits zijn ontwikkeld door deskundigen infectiepreventie en in de praktijk getest. Momenteel zijn de volgende audits (geschikt voor ziekenhuizen) in de app opgenomen:

  • Persoonlijke hygiëne medewerker
  • Handdesinfectie
  • Schoonmaak op basis van ATP metingen

Wil je meer weten over de inhoud van de audits? Lees meer over de audit Persoonlijke en basishygiëne of verdiep je in de audit Hoe schoon is schoon

Liever een filmpje kijken? *
filmpje over de audit gericht op basishygiëne
filmpje over de audit gericht op hoe schoon is schoon.

In 2022 ook audits voor verpleeghuizen

In 2022 komen in de app ook infectiepreventie audits speciaal voor verpleeghuizen. Deze audits zitten nu in de testfase en worden in de loop van volgend jaar aan de IPA toegevoegd.

Download de audit app en ga zelf aan de slag

Wil jouw zorgorganisatie aan de slag met IPA? Dan is het belangrijk dat één contactpersoon per organisatie een aanvraag voor een organisatieaccount indient bij Innervate, de bouwer van de app. Dit is bijvoorbeeld de deskundige infectiepreventie of een beleids- of kwaliteitsmedewerker die infectiepreventie in de portefeuille heeft. We leggen je graag uit welke stappen je doorloopt. 

Stap 1: Downloaden

De IPA is beschikbaar voor Apple en Android smartphones en tablets. Download de app in de App Store (iPhone of iPad) of Google Play (Android). Lukt het downloaden niet? Extra uitleg over het downloaden van de app vind je hier.

Stap 2: Activeren

Heb je de app gedownload? Dan is het belangrijk dat de app ook wordt geactiveerd. Dit wordt gedaan door de hoofdgebruiker of wel beheerder van de app, bijvoorbeeld de deskundige infectiepreventie binnen jouw zorgorganisatie. Een aanvraag voor gebruik van de IPA dien je in via dit formulier. Binnen 2 werkdagen ontvang je een bericht dat het organisatieaccount is aangemaakt. Ook ontvang je instructies hoe je zelf met een mailadres en zelfgekozen wachtwoord in kunt loggen.

Stap 3: Medewerkers toevoegen

Heeft jouw zorgorganisatie nu een eigen account? Dan kan de hoofdgebruiker van de app andere medewerkers binnen de zorginstelling aan het account toevoegen. Ook zij kunnen nu audits  uitvoeren met behulp van de IPA. De medewerkers moeten de app ook downloaden maar hoeven geen activeringsformulier in te vullen.

Wat kost het gebruik van IPA?

Het gebruik van de app is gratis. De IPA is ontwikkeld door de regionale ABR Zorgnetwerken LINK, Holland West, Euregio-Zwolle en Rezisto. De app is met een subsidie van het ministerie van VWS ontwikkeld en betaald. Wel op voorwaarde dat we de app kosteloos aanbieden aan de gebruikers. Dat doen we graag, want veilige zorg is een zaak voor iedereen.

Meer informatie en vragen?

  • Kijk voor de antwoorden op veel gestelde vragen, handleidingen op deze pagina. 
  • Technische vragen of problemen met de app? Neem dan contact op met Innervate (de bouwer van de app).
  • Meer lezen over het privacybeleid? 
  • Heb je inhoudelijke vragen of suggesties? Stuur een e-mail naar info@zorgnetwerkabr.nl.
  • Heeft jouw regio zelf een audit ontwikkeld die infectiepreventie in kaart brengt? En wil je deze laten opnemen in de IPA? Neem dan contact met ons op via info@zorgnetwerkenabr.nl.

 

 

 

abr

HomeOver de zorgnetwerkenActiviteitenNieuws